קרע ברצועה הצולבת

קרע ברצועה הצולבת הקדמית והאחורית

קרע ברצועה הצולבת הקדמית או האחורית,  עשוי לגרום לאי יציבות חוזרת של מפרק הברך, ולכן הגבלה בביצוע פעילות גופנית, ואף הגבלה בתפקוד יומיומי שגרתי. במקרים אלו יש לבצע אבחנה אצל אורתופד מומחה ולבחור בטיפול המתאים למטופל. רצועה קרועה בברך יכולה להיגרם כתוצאה ממגוון סיבות, כאשר לרוב היא תגרם בעקבות חבלה סיבובית בברך ולעיתים כתוצאה מחבלה ישירה. איך מאבחנים קרע ברצועה ומתי עושים אבחון קליני קפדני ישפיעו באופן ישיר על זמן ואיכות ההחלמה.

קרע ברצועה קדמית צולבת

קרע ברצועה הצולבת הקדמית הינו שכיח מאוד ובעיקר בקרב ספורטאים העוסקים בכדורסל, טניס, סקי וענפי ספורט נוספים המצריכים שינויי כיוון חדים. בנוסף, פציעה זו שכיחה גם בתאונות דרכים, תאונות אופנוע, ואף נפילות וחבלות הכרוכות בסיבוב של הברך וכדומה.

בדרך כלל פגיעה זו מתאפיינת בהופעה מהירה של נפיחות תוך מספר שעות, של הברך, שאליה מתלווים הגבלה תנועה וכאבים. בהמשך מתארים המטופלים תחושה של חוסר יציבות של הברך,  “בריחות חוזרות”, מה שמפריע לקיום פעילות גופנית ולחיי השגרה.

את האבחנה של קרע ברצועה בברך מבצע מומחה לכירורגיה אורתופדית המסתמך על מספר בדיקות. ראשית נעשה תשאול הנוגע לנסיבות הפציעה, לתלונות הנוכחיות של המטופל ולהיסטוריה הבריאותית בדגש על הברך. כמו כן, נעשית בדיקה גופנית אשר מטרתה לבחון את מצבה הכללי של הברך וכן את המצב של הסחוס, המניסקוס והיציבות של הברך. מדובר במספר מבחני יציבות אשר לאור תוצאותיהם מחליט המומחה לגבי מידת היציבות של הברך ולגבי הצורך בבדיקות אחרות. כך לדוגמא, ייתכן שהמומחה יחליט להפנות את המטופל לצילומי רנטגן כדי לבחון אם יש בעיות נוספות ולזהות סימנים שונים לפציעה של הרצועה.

כמו כן לפי ממצאי הבדיקה לרוב יפנה המומחה  לביצוע בדיקת MRI – שהיא בדיקת הדמיה הנכונה, בדיקת הבחירה,  לאבחון קרע של רצועה צולבת בברך.

בהמשך, ובמידה שאובחן קרע ברצועה הקדמית הצולבת, יוחלט על המשך הטיפול – טיפול שמרני או טיפול ניתוחי. לעיתים מתחילים בטיפולי פיזיותרפיה וחיזוק השרירים ובהמשך לפי הצורך ניתן לבצע  ניתוח שחזור של הרצועה, באמצעות ניתוחים מתקדמים  בהם מבצעים השתלה של גידים במקום הרצועה הצולבת .

 בדרך כלל טיפול שמרני לא יספיק במקרה של קרע ברצועה צולבת קדמית והטיפול הניתוחי משיג תוצאה מעולה בפרוצדורה פשוטה יחסית. ניתוחי המפרק היום נעשים בשיטת זעיר פולשני שמצמצת משמעותית את החתך הניתוחי ועמו את הסיכונים לזיהום וסיבוכים. טכניקת ניתוח זו מקצרת את זמן הניתוח, את זמן ההחלמה ומקלה על תהליך ההחלמה עצמו ואת עוצמות הכאב שלאחר ניתוח. השיטה מתבצעת תוך ביצוע חתך מיקרוסקופי וחדירה לתוך המפרק עם סיב אופטי שבקצהו יש מצלמה שמעניקה גישה ושדה ראייה על האזור הניתוחי בשליטה מקסימלית.

קרע ברצועה בברך

 

קרע ברצועה אחורית צולבת

קרע ברצועה האחורית בברך  הרבה פחות שכיח לעומת הקדמית.

קרע ברצועה האחורית נגרם  לרוב לאחר חבלה ישירה לקדמת הברך כמו הנפילות מגובה או תאונות דרכים, אך יתכן גם לאחר חבלה סיבובית של הברך. גם כאן האבחנה מבוססת על תשאול המטופל, תיאור הפגיעה והמקרה, התלונות וההפרעה לשגרת הפעילות.

כמו כן יבצע המומחה בדיקה גופנית על מנת לאתר סימנים שיכולים להצביע על קרע ברצועה האחורית, ביחד עם מבחנים נוספים. מעבר לכך, ייתכן שהמומחה יפנה את המטופל לצילום רנטגן על מנת לאתר או לשלול פציעות נלוות כגון שברי תלישה. במקרה כזה, יהיה צורך ככל הנראה לקבע בחזרה את שבר התלישה למקום, כלומר שימור של הרצועה האחורית. על כל פנים, אבחנת הקרע עצמו מבוססת על הדמיית MRI. 

 לאור התוצאות של הבדיקות, יוחלט על המשך הטיפול. בניגוד לקרע ברצועה הקדמית, כאן ישנו סיכוי טוב לטיפול שמרני מוצלח עם שיקום באמצעות פיזיותרפיה וללא צורך בניתוח, במיוחד אצל אנשים שאינם סובלים מאי יציבות של הברך ואינם עוסקים בפעילות גופנית ברמה גבוהה.

במידה ומדובר באדם שהוא פעיל מאוד, ספורטאי או לחלופין אדם הסובל מאי יציבות גם בפעילות שגרתית- במקרים אלו ניתן לבצע ניתוח שחזור רצועה אחורית צולבת.

לפרטים נוספים על קרע ברצועה הצולבת, ולקביעת פגישת ייעוץ עם ד”ר תבור חובב, התקשרו לטלפונים 073-3300100 או 08-9702314.

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​

דילוג לתוכן