PCL - Posterior cruciate Ligament
קרע של הרצועה האחורית הצולבת הוא הרבה פחות שכיח בהשוואה לקרע של הרצועה הקדמית .

קרע של הרצועה האחורית הצולבת יכול להיגרם במנגנון דומה לזה של קרע רצועה קדמית- קרי, במנגנון של חבלה סיבובית לברך. ואולם פעמים רבות הקרע נגרם בעקבות חבלה ישירה לברך וכן במהלך חבלות בעלות אנרגיה גבוהה, כגון תאונות דרכים, נפילה מגובה וכדומה. פעמים רבות יחד עם הרצועה אחורית מאובחן קרע ברצועות נוספות בברך כגון רצועה אחורית לטרלית Posterolateral Corner .
בדיקה גופנית-
אבחנה של קרע רצועה אחורית צולבת מתבסס על סמך אנמנזה מפורטת, תיאור המקרה ומנגנון החבלה.
ברופא יבקש להתרשם מסיפור המקרה, מנגנון החבלה ובעיקר מהן התלונות , אם בכלל, מהן סובל המטופל.
לאחר מכן יבצע הרופא בדיקה גופנית על מנת לאתר סימנים המתאימים לקרע של רצועה אחורית וכן יבצע מבחנים ספציפיים לאבחנה של קרע רצועה אחורית צולבת.
- אובדן ה”מדרגה” קדמית הטבעית של הברך- Step Off .
- שקיעה לאחור של עצם השוק Posterior Sag .
- מבחן מגירה אחורית.
- מבחן רברס פיבוט .
- סימן יישור יתר-Hyperextension .
הדמיה-
צילום רנטגן – יעשה על מנת לוודא באם ישנן פציעות נלוות, לעיתים ניתן לראות קיום של שברי תלישה של הרצועה האחורית הצולבת. במידה שקיים שבר תלישה של רצועה אחורית צולבת, עם פרגמנט עצם אשר זז באופן משמעותי מנקודת החיבור, במקרה כזה ההמלצה היא לנסות לקבע את שבר התלישה חזרה למקומו ובכך למעשה לשמר את הרצועה האחורית.
האבחנה של קרע רצועה אחורית מתבצע בעזרת MRI .

טיפול בקרע רצועה אחורית צולבת-
בשונה מקרע ברצועה הקדמית הצולבת, במידה ויש קרע של הרצועה האחורית בלבד, פעמים רבות , ניתן לטפל בכך באופן שמרני וללא ניתוח . באנשים שאינם מאוד פעילים ואין תלונות של אי יציבות בברך, ניתן לבצע שיקום בפיזיותרפיה ולחזור לתפקוד טוב יחסית.
במקרים בהם יש תלונות של אי יציבות של הברך בתפקוד שגרתי ובעת פעילות גופנית או לחלופין באנשים אשר מבצעים פעילות גופנית ברמה די גבוהה- במצבים אלו, יש לשקול טיפול ניתוחי לשחזור של רצועה אחורית צולבת.
ברמה הטכנית, שחזור הרצועה האחורית הוא מורכב יותר מרצועה קדמית אף כי מבוצע על פי עקרונות כירורגיים דומים מבחינת בחירת השתל, קיבוע השתל והשיקום .
הניתוח לרוב מתבצע בעזרת ארתרוסקופיה. במצבים בהם מדובר בשבר תלישה של הרצועה עם פרגמנט ל עצם, במצבים אלו מבוצע הניתוח בגישה אחורית פתוחה לברך וקיבוע הפרגמנט חזרה למקום האחיזה של הרצועה.
השיקום לאחר ניתוח שחזור רצועה אחורית צולבת הוא איטי וממושך יותר בהשוואה לרצועה הקדמית.
לאחר הניתוח יש לקבע את הברך במחוך ייחודי עם תמיכה מאחור, לצורך הגנה על הרצועה האחורית המשוחזרת. הקיבוע נמשך למשך כ 6 שבועות, במהלכם מתחילים בהפעלה הדרגתית של הברך.
השיקום לאחר ניתוח שחזור רצועה אחורית נמשך כ 9-12 חודשים.
יש לזכור כי התוצאות של שחזור רצועה צולבת אחורית מעט פחות טובות בהשוואה לשחזור הרצועה הקדמית הצולבת, מבחינת ההצלחה לשחזור את יציבות הברך.
על אף זאת , הטכניקות הניתוחיות לשחזור רצועה אחורית צולבת ממשיכות להתפתח וכבר כיום מדובר בניתוח בעל שיעורי הצלחה טובים למדי.