ניתוח שחזור רצועה צולבת
ניתוח שחזור רצועה צולבת – ברוב המקרים מבוצע לטיפול בקרע ברצועה הקדמית הצולבת. לעיתים נדירות יותר הניתוח נעשה גם לרצועה האחורית. זאת מאחר וקרע של רצועה אחורית פחות שכיח . כמו כן במקרים רבים בקרע רצועה אחורית ניתן לנסות ולטפל באופן שמרני, דהיינו פיזיותרפיה. על כן, בשורות הבאות נתרכז בנושא של ניתוח שחזור הרצועה הקדמית.
ככלל, ניתוח שחזור רצועה צולבת בברך משמעו שמחליפים את הרצועה, כאשר לרוב משתמשים בגידים הנלקחים מאזור הברך, משרירי הירך האחוריים, מגיד הפיקה עם עצם, מהשריר הארבע ראשי וכדומה. כמו כן, בעת האחרונה נעשה יותר שימוש בשתלים המגיעים מתורם ולכך נתייחס בהמשך.
מהלך הניתוח
הניתוח נעשה תחת הרדמה כללית או אזורית בעזרת ארתרוסקופיה. מדובר בגישה בה מבצעים חתכים קטנים בחלק הקדמי של הברך, ומכניסים ארתרוסקופ – מעין סיב אופטי עם מצלמה בקצהו בצורה של עט. התמונה שמעבירה המצלמה נראית על הצג בחדר הניתוח וכך ניתן לראות את מפרק הברך, לסקור את מפרק הברך, ולבחון נזקים נלווים ולטפל בהם דרך החתכים הקטנים במידה שהדבר אפשרי. בנוסף, בהזדמנות זו מוודא המנתח שאכן קיים קרע מלא ברצועה ומכינים את הברך לקראת ההשתלה. את ההשתלה מבצעים באמצעות תעלות שנקדחות במיקומה של הרצועה המקורית שנקרעה, ולאחר מכן מעבירים דרך התעלות את השתל. לבסוף, השתל מקובע באמצעות ברגים או פינים נספגים, באמצעות כפתורי או ברגי מתכת, או באמצעות מהדק.
סוגי שתלים
כאמור, ניתוח שחזור רצועה צולבת מבוסס כמעט תמיד על שתלים עצמיים בשם אוטגרפט. מדובר בשתלים שלוקחים מגוף החולה עצמו.
למשל ניתן להשתמש שתל של גיד הפיקה, עם חתיכות עצם, שמעניק קיבוע חזק ותהליך איחוי מהיר וחזק של הרצועה. יחד עם זאת כאשר מדובר בגיד פיקה , יתכנו כאבים באזור ממנו נלקח השתל ופגיעה בגיד הפיקה ושלמות הפיקה. יחד עם זאת במרבית המקרים ההחלמה היא מלאה וטובה.
אפשרות נוספת היא שימוש בשתל עצמי מגידי ההמסטרינג שהינו יותר חזק מהרצועה המקורית, ללא כאבים בחלק הקדמי של הברך והחלמה יותר מהירה יחסית לאפשרות הקודמת מבחינת האזור ממנו נלקח השתל. ואולם, מהלך האיחוי של הגיד אל העצם פחות מהיר.
כאמור, ישנם סוגי שתלים נוספים, כמו גיד הנלקח מהשריר הארבע ראשי.
קיימת אפשרות של שימוש בשתל המגיע מתורם , המכונה אלוגרפט. שתל זה מתקבל מבנק רקמות לרוב בנק מחול בעל סטנדרטים גבוהים ביותר של שימור ובטיחות. זוהי אופציה הנשקלת כאשר לא ניתן מסיבה מסוימת לעשות שימוש בשתל עצמי, למשל אם מבוצעים ניתוחים חוזרים או אם הפגיעה היא במספר רצועות. השתלים המגיעים מתורם מקובעים באותה הטכניקה של שתלים עצמיים, ויש בהם יתרון ברור של היעדר כאבים, היעדר פגיעה תפקודית וכדומה – מפני שהשתל לא נלקח מגוף המנותח.
לפרטים נוספים על ניתוח שחזור רצועה צולבת ולקביעת פגישת ייעוץ עם ד”ר תבור חובב, התקשרו לטלפונים 073-3300100 או 08-9702314.